• instalatie electrica
 • materiale electrice
 • buletin pram
 • verificari PRAM
 • Electro Service
  

  Despre tensiunea electrică | Blog

  Conform definiției, tensiunea electrică, notată cu U, este mărimea fizică scalară egală cu raportul dintre lucrul mecanic efectuat de câmpul electric pentru a deplasa o sarcină de probă între două puncte ale câmpului și valoarea sarcinii de probă.

   

  Name

  ATENȚIE! TENSIUNE ELECTRICĂ PERICULOASĂ

   

  Unitatea de măsură a tensiunii electrice se numește volt și se notează cu V. Voltul este definit, în sistem internațional, ca tensiunea electrică dintre două puncte ale unui circuit, care fiind străbătut de un curent de un amper, produce o putere de un watt. Cel de la care a fost împrumutat numele acestei unități de măsură este cercetătorul de origine italiană Alessandro Volta (1745 – 1827). Acesta a publicat în anul 1969 prima sa carte, abordând un subiect de interes pentru perioada respectivă, anume electricitatea. El ajunge, pe rând, datorită notorietății, dar și a implicării și a interesului constant în legătură cu aria sa de cercetare, profesor de fizică la liceu, apoi profesor universitar – acest context îi oferă posibilitatea continuării muncii în domeniu și realizarea unor invenții care au schimbat cursul fizicii și chimiei, dar mai ales au reprezentat un pas înainte în cercetarea anumitor ramuri ale electricității. Dintre invențiile sale cele mai cunoscute sunt electroforul (un precursor al condensatoarelor), electroscopul (instrument care permite evidențierea diferențelor de potențial), dar mai ales prima baterie electrică (instrument care realizează transformarea energiei chimice în energie electrică), cunoscută și cu numele de pilă voltaică.

  Tensiunea electrică se poate măsura cu ajutorul aparatelor realizate în acest scop: voltmetre (analogice sau numerice) – mai puțin utilizate în zilele noastre, multimetre, testere.

    

  Name   Name

   Voltmetru                                                         Multimetru    

                                                          

   

  Name

             Tester

   

  În România, conform Normativului I7 – 2011, tensiunea nominală asigurată de rețeaua de distribuție publică este monofazată 230 V și trifazată 400/230V în sistem TN-C. Această valoare de tensiune este armonizată internațional.

  Limitele de variație admise a tensiunii de alimentare (toleranță), dacă nu se stabilește altfel prin contractul furnizorului, sunt:

  - pentru 95% din săptămână, ± 10 %;

  - pentru restul din săptămână, +10 %/ -15 %.

  Dacă instalațiile sunt alimentate printr-un post de transformare sau printr-o sursă autonomă proprie tensiunile pot fi in sistem trifazat :

  - 400/230 V;

  - 400/690 V;

  - 690/1000 V.

  Aceste ultime două valori sunt, de regulă, folosite în instalațiile industriale din considerente tehnologice.

  Blog:

  Rezistivitatea solului - calitatea dispersiei la prizele de pamant

  O buna cunoastere a proprietatilor solului ne ajuta la o cat mai corecta calculare a rezistivitatii acestuia. In multe aplicatii pe teren se considra o valoare medie a rezistivitatii p a solului, calculata in urma unor masuratori si analize de sol unde se accepta o constitutie omogena a solului. Pentru masurarea rezistivitatii solului exista metode standardizate. Un lucru de care se tine cont, in timpul testelor, este faptul ca curentul care strabate straturile de pamant  sa imite cat mai fidel pe cea a instalatiei finale, si se interpreteaza cu precautie a rezultatelor. In cazul in care nu avem valoarea reala a rezistivitatii solului p, se ia ca baza de calcul prezumata valoarea 100Qm.

   

  Mai mult

  Despre disjunctoare si curbele de declanșare

  Pentru verificarea disjunctoarelor se executa masuratori si verificari PRAM (alternanta pozitiva si negativa la tensiunea alternativa: timp declansare si prag curent in mA).

  Mai mult

  Rezistivitatea solului

  Conform definiției și a percepției generale, solul poate fi considerat partea solidă a globului terestru, alcătuită dintr-un amestec de granule minerale provenite din dezagregarea rocilor și din alte componente organice. Această definiție se extinde și asupra apelor care acoperă scoarța solidă a globului.

  Mai mult
  from_blog