Funcțiile instalațiilor de împământare | Blog
Funcțiile instalațiilor de împământare
O instalație de legare la pământ este reprezentată de o serie de conductoare și electrozi care racordează anumite elemente conductive ale instalației la sol, acesta îndeplinind funcția de conductor de electricitate.
Este necesar ca instalațiile electrice, fie că ne referim la cele care produc energie electrică, o transportă, o distribuie sau doar o utilizează, să fie dotate cu instalații de legare la pământ. Motivația instalării unui astfel de dispozitiv poate fi diferită – exploatarea la parametrii corespunzători a aparaturii electrice și a echipamentelor, asigurarea protecției împotriva electrocutării, evitarea accidentelor și a defecțiunilor.
Care sunt cele mai importante funcții ale unei instalații de legare la pământ?
- Principala funcție a unei astfel de instalații de împământare este aceea de a asigura siguranța personalului care este însărcinat cu utilizarea, respectiv manevrarea, anumitor componente ale instalațiilor electrice, cum ar fi carcase, elemente de susținere sau de îngrădire, acestea putând intra în mod accidental sub tensiune. Scopul instalației într-o astfel de împrejurare este acela de a deconecta cât mai rapid fragmentul din circuit care a determinat apariția defectului cu punere la pământ, dar și utilizarea solului prin calitatea sa de conductor electric pentru a limita tensiunile de atingere și de pas sub valorile maxime amintite de legislația de specialitate.
- Altă funcție importantă este aceea de a lega la pământ elemente ale unor circuite normale de lucru – legarea la pământ a punctelor neutre a unor rețele trifazate, a punctelor unor transformatoare de măsură.
- Instalația de legare la pământ îndeplinește și funcția de a realiza circuite de impedanță adecvate pentru eficacitatea protecțiilor împotriva defectelor cu punere la pământ a instalațiilor electrice de modul de tratare a neutrului rețelelor electrice.
- Asigurarea protecției clădirilor și a personalului de lucru împotriva accidentelor cauzate de supratensiunile atmosferice sau alt tip de factori, precum supratensiunile de comutație.
- Nu în ultimul rând, o funcție a instalațiilor de legare la pământ este reprezentată de racordarea la pământ a unor elemente ce aparțin circuitelor curenților de lucru ale instalației electrice, acestea fiind temporar dezafectate în vederea efectuării unor lucrări de întreținere, cu scopul descărcării de sarcinile capacitive și pentru evitarea manifestării unor tensiuni necorespunzătoare pe parcursul lucrării.
Aceste funcții determină, prin condiționare, distingerea a patru tipuri de instalații de împământare care se încadrează în normele impuse de reglementările în vigoare.
- Instalații de legare la pământ care asigură protecția împotriva electrocutărilor.
- Instalații de legare la pământ cu rol de exploatare, care leagă la pământ componente ale circuitelor electrice de lucru.
- Instalații de legare la pământ care asigură protecția împotriva supratensiunilor.
- Instalații de legare la pământ care sunt utilizate în comun, adică sunt construite, dimensionându-se corespunzător (dimensionare care, în practică, pentru acest tip de instalații de împământare, este determinată de protecția împotriva electrocutărilor prin atingere indirectă), pentru a îndeplini toate funcțiile amintite mai sus, asigurând atât protecția, cât și exploatarea corespunzătoare a instalațiilor și echipamentelor electrice.
Acest ultim tip de instalație de legare la pământ este cel mai indicat și cel mai răspândit, datorită beneficiilor de natură tehnică, dar și economică. El presupune, în fapt, efectuarea unei interconectări a principalelor conductoare de protecție, a armăturilor, a conductoarelor de echipotență, a panourilor metalice, a ecranelor destinate cablurilor de energie sau comandă, a elementelor metalice ale clădirii, conductele de alimentare cu gaz/apă, toate aceste cabluri traversând o bara, numită bară de echipotențializare, la care sunt conectate conductoarele de legare la pământ.